herb BIP - Urząd Gminy Karnice

www.karnice.pl

Ogłoszenie-grzyby


Szanowni Państwo !

Jak co roku w okresie jesiennym nadchodzi czas, gdy większość z nas, spragnionych grzybobrania rusz do lasów. Zbieranie grzybów w powiecie gryfickim jest bardzo popularne a grzyby stanowią nie tylko uzupełnienie jadłospisu ale również dla niektórych stanowią sposób na życie, ponieważ dochody uzyskane z ich sprzedaży pozwalają zaspokajać bieżące potrzeby życiowe.

Niestety w Polsce spotyka się ok. 80 gatunków grzybów, których spożycie może wywołać objawy ostrego nieżytu żołądkowego - jelitowego. Co roku w Polsce umiera kilkanaście do kilkudziesięciu osób na skutek zatruć grzybami. Wynika to z masowości zbierania grzybów przy całkowitej ignorancji zbieraczy w dziedzinie morfologii (budowa, wygląd) i biologii rozwoju grzybów. Zbierający najczęściej mylą grzyby jadalne z grzybami trującymi albo zdając się na własną wiedzę w ogóle nie rozróżniają jednych od drugich.

Zapobieganie zatruciom grzybami to przede wszystkim:

  1. zbieranie i jedzenie znanych sobie grzybów;

  2. pamiętanie o tym, że potrawy z grzybów są ciężkostrawne i nawet jadalne mogą zaszkodzić - nie należy jeść zbyt dużej ilości grzybów, podawać potrawy z grzybów dzieciom, osobom starszym i chorym;

  3. nie zbieranie grzybów małych, ukrytych w ściółce, u których nie wykształciły się jeszcze ich cechy charakterystyczne umożliwiające dokładne ich zidentyfikowanie;

  4. nie zbieranie grzybów zbyt starych ponieważ mogą mieć w sobie trujące bakterie przeniesione przez czerwie owadów;

  5. nie przechowywanie zabranych grzybów, ani potraw z nich przygotowanych (nawet w lodówce);

  • grzyby psują się bardzo szybko i powstają z nich substancje trujące;

  • grzyby najlepiej zjadać w dniu zebrania;

  • nie wolno ich kilkakrotnie zamrażać i odmrażać;

  • 6. nie zbieranie grzybów do toreb i worków foliowych, w których bez

dostępu powietrza

mogą ulec zapatrzeniu i stanowić zagrożenie dla zdrowia;

7. nie spożywanie żadnych grzybów na surowo, bez uprzedniej,

odpowiedniej obróbki

termicznej;

  • grzyby surowe mogą powodować zatrucia, dlatego zawsze trzeba je gotować, piec i smaży;

8. nie zbieranie olszówek i innych grzybów szkodliwych dla zdrowia,

powodujących

zaburzenia żołądkowo - jelitowe;

9. nie zbieranie grzybów rosnących blisko dróg, ponieważ badania wykazały,

że grzyby

mają podwyższoną w stosunku do innych roślin łatwość wchłaniania metali ciężkich np. rtęci, ołowiu;

  • Zatrucia grzybami należą do grupy zatruć typowo rodzinnych, gdyż na jedno ognisko przypada zwykle od jednej do kilku osób.

  • Zatrucia grzybami stanowią niewielki procent ogólnej liczby zatruć pokarmowych, lecz wysoki wskaźnik zapadłości i zgonów świadczą o niebezpieczeństwie, jakie przedstawiają grzyby trujące.

Warto pamiętać

o zachowaniu środków ostrożności

przy zbieraniu grzybów.

PAŃSTWOWY

Powiatowy Inspektor Sanitarny

w Gryficach

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Sylwia Jankowska 23-09-2005 13:37
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: 23-09-2005
Ostatnia aktualizacja: - 23-09-2005 13:37