System Rada
Profile Radnych, komisje, interpelacje, kalendarz posiedzeń.
eBoi
Jak załatwić sprawę?
eWrota
BIPy jednostek organizacyjnych.
Ogłoszenie-grzyby
Szanowni Państwo !
Jak co roku w okresie jesiennym nadchodzi czas, gdy większość z nas, spragnionych grzybobrania rusz do lasów. Zbieranie grzybów w powiecie gryfickim jest bardzo popularne a grzyby stanowią nie tylko uzupełnienie jadłospisu ale również dla niektórych stanowią sposób na życie, ponieważ dochody uzyskane z ich sprzedaży pozwalają zaspokajać bieżące potrzeby życiowe.
Niestety w Polsce spotyka się ok. 80 gatunków grzybów, których spożycie może wywołać objawy ostrego nieżytu żołądkowego - jelitowego. Co roku w Polsce umiera kilkanaście do kilkudziesięciu osób na skutek zatruć grzybami. Wynika to z masowości zbierania grzybów przy całkowitej ignorancji zbieraczy w dziedzinie morfologii (budowa, wygląd) i biologii rozwoju grzybów. Zbierający najczęściej mylą grzyby jadalne z grzybami trującymi albo zdając się na własną wiedzę w ogóle nie rozróżniają jednych od drugich.
Zapobieganie zatruciom grzybami to przede wszystkim:
zbieranie i jedzenie znanych sobie grzybów;
pamiętanie o tym, że potrawy z grzybów są ciężkostrawne i nawet jadalne mogą zaszkodzić - nie należy jeść zbyt dużej ilości grzybów, podawać potrawy z grzybów dzieciom, osobom starszym i chorym;
nie zbieranie grzybów małych, ukrytych w ściółce, u których nie wykształciły się jeszcze ich cechy charakterystyczne umożliwiające dokładne ich zidentyfikowanie;
nie zbieranie grzybów zbyt starych ponieważ mogą mieć w sobie trujące bakterie przeniesione przez czerwie owadów;
nie przechowywanie zabranych grzybów, ani potraw z nich przygotowanych (nawet w lodówce);
grzyby psują się bardzo szybko i powstają z nich substancje trujące;
grzyby najlepiej zjadać w dniu zebrania;
nie wolno ich kilkakrotnie zamrażać i odmrażać;
6. nie zbieranie grzybów do toreb i worków foliowych, w których bez
dostępu powietrza
mogą ulec zapatrzeniu i stanowić zagrożenie dla zdrowia;
7. nie spożywanie żadnych grzybów na surowo, bez uprzedniej,
odpowiedniej obróbki
termicznej;
grzyby surowe mogą powodować zatrucia, dlatego zawsze trzeba je gotować, piec i smaży;
8. nie zbieranie olszówek i innych grzybów szkodliwych dla zdrowia,
powodujących
zaburzenia żołądkowo - jelitowe;
9. nie zbieranie grzybów rosnących blisko dróg, ponieważ badania wykazały,
że grzyby
mają podwyższoną w stosunku do innych roślin łatwość wchłaniania metali ciężkich np. rtęci, ołowiu;
Zatrucia grzybami należą do grupy zatruć typowo rodzinnych, gdyż na jedno ognisko przypada zwykle od jednej do kilku osób.
Zatrucia grzybami stanowią niewielki procent ogólnej liczby zatruć pokarmowych, lecz wysoki wskaźnik zapadłości i zgonów świadczą o niebezpieczeństwie, jakie przedstawiają grzyby trujące.
Warto pamiętać
o zachowaniu środków ostrożności
przy zbieraniu grzybów.
PAŃSTWOWY
Powiatowy Inspektor Sanitarny
w Gryficach
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Akcja | Osoba | Data |
---|---|---|
Dodanie dokumentu: | Sylwia Jankowska | 23-09-2005 13:37 |
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: | 23-09-2005 | |
Ostatnia aktualizacja: | - | 23-09-2005 13:37 |